Arany János Emlékév

Arany János Emlékév

A Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola 32 tanulója három pedagógus kíséretében decemberben kétnapos tanulmányi kiránduláson vett részt Nagykőrösön illetve Budapesten. Az Arany János Emlékévben kiírt Aranyút Pályázat nyerteseként a költőhöz fűződő emlékhelyeket tekintették meg, az alföldi városban megismerkedtek a költő tanári munkájával. Részt vettek a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásán, és gyönyörű esti sétát tettek a margitszigeti tölgyek alatt.

Nagy élményt jelentett a gyerekeknek a Hotel Rilában eltöltött éjszaka, különlegesek voltak a szép éttermekben elfogyasztott ebédek, melyeket Arany János kedvenc ételeiből állítottak össze. Sok időt elvett a kirándulóktól a városi közlekedés nehézsége, hisz a különbuszt feltartotta a zsúfoltság, a csúcsforgalom, de még így is jutott idő a városnézésre, a Nemzeti Színház és környéke volt a célpont.

A  gyermekek számára teljesen ingyenes  kirándulás méltó lezárása volt az iskolában egész évben zajló Arany-programoknak.

Már korábban megtekintették Debrecenben a református kollégiumot, ahol Arany János is eltöltött hosszú éveket.

Tartottak vetélkedőt a falu Arany János utcájához kapcsolódóan, a nyári táborban kézműves foglalkozás keretében a verseihez készítettek illusztrációt, emléklapot helyeztek ki az utcákra, ellátogattak a geszti emlékházba és iskolába. A Határtalanul programban kapcsolatot építettek ki a nagyszalontai iskolásokkal, ellátogattak az emlékházba. Volt múzeumpedagógiai foglalkozás a költő balladáiról a Bihari Múzeumban, Körösszegapátiban pedig a Csokonai Színház művészeinek irodalmi műsorát hallgatták meg, amely Arany és Petőfi levelezéséről szólt.

.

Comments are closed.