“Határtalanul” 2017

“Határtalanul” 2017

„HATÁRTALANUL -2017”

/HAT-17-01-2017-00477/

 

Iskolánk 7.osztályos tanulói harmadik alkalommal vettek részt a Határtalanul programban, az úti cél a hagyományoknak megfelelően Románia volt.

Gazdag előkészítő tevékenység folyt, hisz az ARANY-KOR című program szorosan kapcsolódott az Arany János bicentenáriumhoz, a Szent László-emlékévhez, de felölelte a Bethlen Gábor korabeli erdélyi aranykor emlékeit is.Iskolai akadályverseny, sok-sok adatgyűjtés zajlott, még az újonnan átadott geszti Arany János nevét viselő iskolába, a felújítás alatt lévő Arany-emlékházba is ellátogattak a tanulók.

A nemzeti összetartozás fontosságát a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum 7.osztályos tanulóival való találkozás, valamint a dévai kollégiumi diákokkal történő sportprogramok biztosították.

A kirándulás 2017.szeptember 25-28-án valósult meg, 27 tanuló és három kísérő pedagógus részvételével .

Tervszerűen igyekeztek minél több emlékhelyre eljutni, hisz a távolság és egyéb körülmények miatt a többség valószínűleg soha többé nem jut el ezekre a helyekre.

Nagyvárad,Nagyszalonta,Arad,Marosillye,Déva,Vajdahunyad,a Retyezát,Gyulafehérvár,Nagyenyed,Torockó,Torda,Bánffyhunyad települések jelentették a nagy körút állomásait. Két éjszakát a dévai Téglás Gábor Iskolaközpont kollégiumában,a harmadikat pedig egy felsőenyedi panzióban töltöttek a kirándulók, nagyon szép fogadtatásban, jó ellátásban részesülve.

Minden helyszínen felelevenítették az előkészítő órákon, a tanítási órákon megszerzett ismereteket, megkoszorúzták Nagyszalontán Arany János szobrát, az aradi vértanúk  emlékművét ,méltó módon emlékezve nagy elődeinkre.

Betekintést nyertek a romániai magyar iskolák életébe, Nagyszalontán kedves műsorral fogadták őket, iskolánk tanulói is átadták a falunkról általuk készített képeslapot, a kézműves előkészítő foglalkozáson megalkotott Béke-karkötőket. Együtt megtekintették az Arany János Emlékmúzeumot.

Kellemes idő volt mindvégig, csak éppen a legfontosabb órákban zuhogott az eső: a retyezáti nemzeti parki túrán, így főleg csak gyönyörködni tudtak a magas hegyekben. A dévai vár falainál felidézték a 12 kőmíves történetét, látták Hunyadi János síremlékét, egészségesebbé váltak a tordai sóbányában,túráztak a Tordai-hasadékban.

A jó hangulatban eltöltött négy nap után a koraesti órákban érkeztek haza, sok-sok élménnyel gazdagodva,  azonnal beszámolót tartva az őket váró szülőknek.

A látottakat értékelő órán idézték fel,ehhez nagy segítséget jelentett a rengeteg fényképfelvétel, humoros eseteket  idéztek fel, a komolyabb részben pedig totót töltöttek ki.

A könyvtárban tartott projektnapon szülőknek, iskolatársaknak,érdeklődőknek tartottak vetítéssel egybekötött beszámolókat. A programról tudósítást küldtek a megyei lapnak, közösségi oldalakon is közzétettek emlékeztetőket.

Örülünk és köszönjük, hogy részesei voltunk a nemzeti összetartozást erősítő programnak, a nagy történelmi,irodalmi történések élménydús átélésének!

 

Galéria

 

 

Comments are closed.