Téli esték (NTP-MKÖ-16-0152)

Téli esték (NTP-MKÖ-16-0152)

 

Téli esték

/NTP-MKÖ-16-0152/

A Magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola a Magyarhomorog Jövőjéért Református Alapítvány pályázata kapcsán Téli esték címmel több hónapos programsorozatot valósított meg 2016/2017-ben.

A projekt célja a népi hagyományok, szokások megőrzése volt. A gyerekek és idősek együttműködése révén több területen zajlottak a foglalkozások, rendezvények. A kisebbek Szabó Pál /az iskola névadója/ műveiből vett részletekkel, mesékkel ismerkedtek. Találkoztak falunk „meseíró nénijével”, Balogh Sándorné Esztike nénivel a falu könyvtárában. A Bihari Múzeum múzeumpedagógusa előadást, kézműves foglalkozást tartott a téli ünnepkörről, a gyerekek pedig kivitelezték, megvalósították e szokásokat /lucázás a falu idős embereinél, kántálás, regölés, alakoskodás disznótoron/. Karácsonyi műsor is készült, amit több helyszínen is bemutattak a gyerekek, a táncukat még Debrecenben is. Volt farsangi mulatozás is!

Persze nemcsak szóval él az ember, így nagy sikert aratott a szaloncukor, mézeskalács készítése, illetve az ezekből /is/ készült ajándékcsomag eljuttatása a falu 80 évnél idősebb lakóinak. A disznótor, a kolbászkészítés nemcsak a részvevőknek, hanem a kóstolók által szintén a falu időseinek szerzett örömet.

Érdekes feladat volt a magyarhomorogi család-és keresztnevek összehasonlító elemzése 1885-től napjainkig. Az erről készült minikiadvány bebizonyította, hogy valóban a Tarsoly és Szabó vezetéknév a legjellemzőbb falunkban.

A pályázat zárásaként 50 fő vett részt egy szentendrei skanzenbeli kiránduláson, amelyre legszebb nemzeti ünnepünkön, március 15-én került sor.

A projektet pedagógusok, külső szakemberek és önkéntes segítők valósították meg a 25 bevont tanuló mellett.

Comments are closed.